Eşti aici

Jurnalista care a luat primul interviu unui lider taliban după ce mișcarea a preluat controlul asupra Kabulului a plecat din Afganistan

02 Septembrie 2021
934 de afişări
Jurnalista afgană Beheshta Arghand, care a luat primul interviu unui lider taliban la două zile după căderea Kabulului, a plecat din țară, scrie Digi24.ro. Potrivit sursei, ea a declarat că i-a fost greu să plece din Afganistan, dar că nu putea să rămână.

Ea se află în prezent în Qatar, alături de familia ei. Beheshta Arghand susține că nu ar fi fost acceptată de către talibani ca femeie, iar ca jurnalistă ar fi trebuit să spună doar ce dorea gruparea islamistă. „Credeți că un jurnalist poate să rămână în Afganistan? Să stea cu familia în Afganistan? Nu aveam niciun viitor așa că nu puteam să stau în Afganistan. Cum să-mi fac treaba mai departe? Vreau să devin vocea poporului meu, nu vocea unui grup de oameni care mi-ar spune ce să zic”, a afirmat Beheshta Arghand.

Jurnalista a subliniat că, dacă lucrurile se vor schimba și dacă talibanii și-ar respecta promisiunile făcute privind respectarea drepturilor femeilor și a reprezentanților mass-media, s-ar întoarce acasă. „Dar acum, acolo, nu mai e nimic”, a subliniat ea.

Jurnalista Beheshta Arghand este prima femeie care a luat un interviu, la data de 17 august, unui reprezentant al talibanilor. Interviul a fost transmis în direct la o televiziune afgană. Ea susține că discuția cu talibanul nu a fost un moment ușor, dar a făcut acest lucru pentru femeile afgane.

Peste câteva zile, ea decis însă să părăsească Afganistanul de teama insurgenților. „La fel ca alte milioane de oameni, mă tem de talibani", a declarat ea pentru CNN.

Beheshta Arghand are 24 de ani și a studiat jurnalismul la Universitatea din Kabul. A lucrat la mai multe agenții de știri și posturi de radio, iar la începutul lui 2021 s-a alăturat televiziunii afgane TOLONews.

Beheshta Arghand. Sursa foto: Profimedia Images