Eşti aici

Jurnaliștii din regiuni au învățat despre utilizarea instrumentelor vizuale de la expertul Internews Oleg Gant

18 Aprilie 2016
1508 afişări
Jurnalismul vizual a fost subiectul unui traning, desfășurat în perioada 14-16 aprilie, de către Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews, la Chișinău. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor media din regiuni, care sunt parte a programului Moldova Plus, desfășurat în cadrul proiectului Consolidarea Independenței în Mediile de comunicare din R. Moldova. Traningul a fost moderat de expertul rus Oleg Gant, care deține o experiență vastă în realizarea materialelor jurnalistice cu conținut vizual, de la fotografii și infografice la animații și alte instrumente inovative ale jurnalismului modern. Jurnaliștii au fost familiarizați cu  instrumentele pe care le pot utiliza în materialele la care lucrează, cum le pot adapta la diferite tipuri de materiale. O mare parte a trainingului a constituit lucru practic, în timpul căruia, jurnaliștii sub îndrumarea lui Oleg Gant au lucrat la realizarea unor materiale, subiectul cărora le-au ales singuri, dar un element important a fost integrarea elementelor vizuale, care să facă conținutul cât mai atractiv pentru cititori.  Participanții au avut la dispoziție două zile pentru a identifica un subiect, a discuta cu sursele și a integra conținutul într-un material final.  În cadrul ultimei sesiuni, echipele au prezentat rezultatul lucrului lor, iar în urma întrebărilor și feedback-ului oferit  de colegii participanți și expert, au fost ajutați să îmbunătățească și să completeze conținutul, pentru a-l face cât mai atractiv. Echipa de jurnaliști de la ziarul ”SP” din Bălți au realizat un material despre protestul rulotelor din preajma Guvernului Протестующие «Городка антигеноцида» рассказывают о себе. Echipa constituită din jurnaliștii de la ATV Comrat și Bas TV au reflectat o zi din viața unei studente de la Academia de Arte: Один день из жизни студентки молдавской консерватории. Reprezentanții Impuls Tv au abordat subiectul Investiții în învățământ, cu suportul părinților. Despre activitatea și viața unei fost judecătoare din Estonia, au realizat un material jurnaliștii de la Media TV Helme Saargava: сменила мантию судьи на халат фермерши.
La final de traning, jurnaliștii ne-au împărtășit impresii despre ceea ce au învățat la activitate. Tatiana Mitrofan, reporter, ziarul ”Observatorul de Nord” spune că ”ilustrarea materialelor jurnalistice este un element important, dar în timpurile actuale fotografiile nu sunt suficiente. Astfel, abilităţile de a crea alte elemente pentru completarea lor cu date şi informaţii concentrate în infografice şi imagini interactive (in cazul site-urilor) sunt binevenite, precum şi alte procedee moderne. Personal, am învăţat să creez diagrame şi imagini interactive, totodată am obţinut multe instrumente utile, pe care le voi utiliza în activitatea de zi cu zi. Sergiu Pascari, de la ziarul din Bălți, ”SP”, a afirmat următoarele:  ”am învățat metode noi de utilizare a instrumentelor de vizualizare a informației pe care le voi utiliza la crearea materialelor de tip longread pentru site-ul nostru.

Trainingul este o activitate din cadrul proiectului Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews.