Eşti aici

Holdingul lui Plahotniuc în Kroll 2? Ce companii media figurează în lista beneficiarilor „furtului miliardului”

12 Iulie 2019
3567 de afişări
Companiile, care au afiliere sau aparțin fostului președinte al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, apar în lista beneficiarilor banilor spălați din sistemul bancar din Republica Moldova. Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a publicat pe rețelele de socializare părțile 2 și 3 din raportul Kroll, care includ și o listă a companiilor ce ar fi beneficiat de miliardul furat.

Unele dintre acestea - OTIV Prime Holding, Prime Management SRL, ICS Prime TV  și altele ar avea legătură cu Vlad Plahotniuc.

Din holdingul OTIV Prime Holding BV făceau parte cinci companii, printre care și Prime Media. Compania Prime Management, care administra posturile afiliate lui Plahotniuc, a fost creată în 2010. În declarațiile de avere ale politicianului pentru anii 2010-2014 Prime Management apare drept singura companie a lui Plahotniuc.

Coproprietar al Prime Management, pe lângă Vladimir Plahotnic, a fost și ex-președintele Parlamentului Andrian Candu.

Alte companii care se regăsesc în raportul Kroll și ar avea legătură cu Vlad Plahotniuc sunt Finpar Invest SRL și Gemeni SA.

Recent, RISE Moldova a scris că mai multe proprietăți înregistrate pe numele companiei Finpar Invest, afiliată deputatului democrat Vladimir Plahotniuc, au fost sechestrate de anchetatori în cadrul unui dosar penal pornit pentru spălare de bani. Între altele, au fost sechestrate și studiourile companiei în care activează în prezent posturile de televiziune Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3, precum și posturile de radio Publika FM și Muz FM.

Purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, afirma vineri, 12 iulie, pentru Unimedia.info că mai multe proprietăți înregistrate pe Finpar Invest SRL figurează în dosarul furtului miliardului.

UPDATE: Renato Usatîi a publicat documentul despre care menționează că este versiunea integrală a raportului Kroll 2 (mai jos partea a 2-a a raportului Kroll-2).