Eşti aici

Dezbateri publice privind revenirea presei în sala de ședințe a Parlamentului

16 Octombrie 2014
1437 de afişări
Reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor mass-media, ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului au discutat despre îngrădirea accesului presei în sala de ședințe a Parlamentului. Discuțiile au avut loc în cadrul unui eveniment public organizat joi, 16 octombrie de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul proiectului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.
 
Menționăm că actuala conducere a Parlamentului și liderii fracțiunilor majorității parlamentare au promis de mai multe ori că vor găsi soluții pentru accesul presei în sala de ședințe, însă aceste promisiuni nu s-au materializat în acțiuni concrete.
 
În debutul evenimentului, Nadine Gogu, directoarea CJI, a subliniat că evenimentul de astăzi este o continuare a campaniei prin care se menține în vizor tot ce se întâmplă pe segmentul dat: „Și chiar dacă deputații lucrează intens în campania electorală, iar jurnaliștii sunt mai puțin interesați de această problemă, oricum noi vom face un portofoliu din acțiunile noastre, pe care îl vom pune pe masă deputaților de legislatură nouă, cu speranța că ei vor fi mai deschiși și nu vor inventa diferite pretexte ca să nu rezolve problema accesului presei în sala de ședințe a Parlamentului”.
 
În cadrul discuțiilor, experții au calificat prezența presei la ședințele Parlamentului ca pe o lecție de democrație pentru presă, cetățeni, inclusiv pentru Parlament:De când a apărut televiziunea și de când televiziunea a intrat în parlament, acolo unde a putut intra, transmisiunile de la ședințele legislativului au fost numite vitrina democrației”, a afirmat Ion Bunduchi, expert media.
 
Participanţii la eveniment s-au referit şi la problemele tehnice cu care se confruntă reprezentanții presei în sediul Parlamentului, cum ar fi semnalul video de proastă calitate și care nu poate fi controlat de către jurnaliști, semnalul GSM care se pierde, lipsa legăturii Internet, spațiul insuficient etc.
 
La masa rotundă a participat și Corina Fusu, deputat în Parlament, vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, fiind singurul reprezentant al Parlamentului care a dat curs invitației de a participa la discuții. Doamna Fusu a concluzionat: ”Nu s-a făcut nimic, fiindcă nu s-a dorit”.
 
Participanții au venit cu mai multe propuneri și recomandări care vor fi prezentate conducerii Parlamentului, atât actual, cât și de legislatură nouă.
 
 
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, desfășurat de CJI, care, la rândul său, face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.
 
Implementarea acestui proiect este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
 
Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparţin participanților şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.