Eşti aici

Despre discursul de ură, la o lecție cu studenții de la USEM

29 Septembrie 2015
3110 afişări
Studenți de la Facultatea de Jurnalism și Comunicare Publică a Universității de Studii Europene din Moldova au participat la o lecție mai puțin obișnuită, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, luni, la 28 septembrie 2015.

Tema a fost discursul de ură, modul în care acesta se manifestă în media online și pe rețelele de socializare. Oleg Brega, activist și co-fondator al postului Curaj TV le-a adus studenților mai multe exemple de imagini, postări, comentarii prin care utilizatorii de Internet își exprimă intoleranța și chiar ura față de persoanele care reprezintă anumite etnii minoritare, grupuri religioase sau comunitatea LGBT. În opinia lui Oleg Brega, fenomenul poate fi stopat sau minimalizat prin denunțarea mesajelor instigatoare la ură și promovarea de către mass-media a unei atitudini de acceptare reciprocă între membrii societății, în spiritul respectului față de drepturile omului.

Lecția la tema discursul de ură a fost continuată de Veaceslav Balan, expert în domeniul drepturilor omului. Invitatul a explicat că discursul de ură se manifestă adesea prin exprimarea publică a unor mesaje denigratoare, ofensatoare față de anumite persoane pentru faptul că acestea aparțin la un grup anumit minoritar, religios, sexual.

În concluzie, a subliniat Veaceslav Balan, opțiunile individuale și sociale pe care și le asumă o persoană, chiar dacă acestea diferă de cele ale unei comunități întregi, nu trebuie să constituie motiv de discriminare a persoanei în cauză.

Evenimentul a fost organizat de CJI în cadrul proiectului ”Combaterea discursului de ură în media online și pe rețele de socializare”, implementat cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), partener al CJI.