Eşti aici

Declarație

20 Decembrie 2018
869 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă orice manifestare de discurs de ură la adresa jurnaliștilor, indiferent din partea cui vine și de contextul în care sunt făcute afirmațiile.

Astfel, organizațiile semnatare condamnă afirmațiile deputatei PLDM Maria Ciobanu, care a reacționat într-o postare pe Facebook, într-un stil lipsit de toleranță, la opiniile transmise de jurnalistul Victor Nichituș: „Simt cum mi-aș dori să-l trăsnesc în moalele capului”.

Atragem atenția, repetat, că discursul de ură nu are nimic în comun cu libertatea de exprimare, inclusiv pe rețelele de socializare. Îndemnăm toți cetățenii, în primul rând demnitarii și funcționarii publici, să manifeste un comportament decent și corect în relațiile cu presa. Reamintim că, atunci când nu sunt de acord cu modul în care jurnaliștii își fac meseria, cetățenii sunt în drept să sesizeze Consiliul de Presă, Consiliului Coordonator al Audiovizualului și alte structuri, care vor examina cazurile respective și vor aplica măsuri de rigoare.

Totodată, facem apel către reprezentanții mass-media ca, prin munca pe care o fac, să dea dovadă de corectitudine profesională, să nu se angajeze în campanii de promovare a politicienilor și să se ghideze de Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent,
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei 
 Asociația Telejurnaliștilor Independenți 
Centrul „Acces-info”
RISE Moldova