Eşti aici

Cum să vă schimbaţi setările în Facebook pentru a renunța la partajarea platformei API

26 Martie 2018
697 de afişări
Nu ar trebui de fapt, să faceţi aceasta. Nu ar trebui să navigaţi prin setările complicate de confidențialitate pentru a vă asigura că companiile cărora le-ați încredințat informațiile dvs. personale iau măsuri legale și rezonabile pentru a le proteja. Facebook, însă, a permis părţilor terțe să încalce confidențialitatea utilizatorilor la un nivel fără precedent, iar în timp ce legislatorii și autoritățile de reglementare se luptă să înțeleagă implicațiile și să aplice anumite limite, utilizatorilor nu le rămâne decât să se asigure că profilurile le sunt configurate corect.
Acum o saptamană, a devenit clar că Cambridge Analytica, o companie de analiză a datelor, a avut acces în anul 2014 la datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook. Datele au fost, în proporție covârșitoare, colectate, partajate și stocate fără consimțământul utilizatorilor. Amploarea acestei încălcări a confidențialității utilizatorilor reflectă modul în care au fost structurate condițiile de operare ale Facebook și API-ului la acel moment. Să nu interpretați greşit: aceasta nu a fost o încălcare a securității datelor, ci mai exact modul în care infrastructura Facebook a fost proiectată să funcționeze.

Pe lângă întrebările ridicate despre rolul Facebook la alegerile prezidențiale din anul 2016, această ştire ne reamintește despre riscurile inevitabile legate de confidențialitate, cu care se confruntă utilizatorii atunci când informațiile lor personale sunt înregistrate, analizate, stocate pe termen nedefinit și partajate de un conglomerat de brokeri, marketeri de date și companii din domeniul rețelelor de socializare.

Companiile tehnologice pot și ar trebui să facă mai multe pentru protejarea utilizatorilor, inclusiv să le ofere un control mai mare asupra datelor care să fie colectate și a modului în care acestea sunt utilizate. Acest proces începe prin asigurarea transparenţei semnificative și le permite cercetătorilor cu adevărat independenţi – fără interese corporative – să lucreze, să testeze black-box-ul şi să-şi verifice sistemele. În final, utilizatorii trebuie să aibă opţiunea de a părăsi o platformă când aceasta nu le mai este utilă, iar datele personale să le fie șterse odată cu părăsirea platformei.

Bineînţeles că ați putea decide să părăsiți Facebook definitiv, deşi pentru mulți aceasta nu este o soluție viabilă. Deocamdată, dacă doriți ca datele dvs. să nu treacă prin API-ul Facebook-ului, puteți prelua controlul setărilor dvs. de confidențialitate. Nu uitați că acest lucru va dezactiva TOATE aplicațiile platformei (cum ar fi Farmville, Twitter sau Instagram) și nu vă veți putea loga pe alte site-uri cu datele dvs. de conectare Facebook.

Logaţi-vă pe Facebook și accesați Setări aplicaţii (sau navigaţi manual prin meniul „Setări” > „Aplicații” ).

De acolo, faceți clic pe butonul „Editează” de sub „Aplicaţii, site-uri web şi plugin-uri”. Faceți clic pe „Dezactivează platforma”.

Dacă nu doriți dezactivarea completă a platformei, există o altă setare utilă: limitarea informaţiilor personale, care pot fi accesate de aplicațiile folosite de alte persoane. În mod prestabilit, alte persoane, care vă pot vedea informațiile, le pot prelua atunci când utilizează anumite aplicații, iar informațiile dvs. devin, astfel, disponibile pentru acele aplicații. Iată cum puteți limita această opţiune:

Din aceeași setare, faceți clic pe „Editează” de sub „Aplicații folosite de alţii”. Apoi debifați tipurile de informații pe care nu doriţi ca aplicaţiile utilizate de alte persoane să le poată accesa. Pentru majoritatea persoanelor care citesc această postare, aceasta va însemna debifarea fiecărei categorii.

Autor: Gennie Gebhart
Sursa text si foto: https://www.eff.org/deeplinks/2018/03/how-change-your-facebook-settings-opt-out-platform-api-sharing