Eşti aici

Corpurile celor trei jurnalişti ruşi ucişi în Republica Centrafricană, repatriate la Moscova

06 August 2018
263 de afişări
Corpurile celor trei jurnalişti ruşi ucişi, pe 31 iulie, în Republica Centrafricană în timp ce anchetau cu privire la grupul privat în domeniul securităţii Wagner au fost repatriate la Moscova, a anunţat parchetul rus, scrie news.ro cu referire la AFP.

Examene medico-legale urmează să fie efectuate asupra corpurilor lui Kiril Radcenko, Aleksandr Rastorguiev şi Orhan Djemal, în vederea „stabilirii cauzelor morţii celor trei cetăţeni ruşi”, a precizat parchetul rus într-un comunicat.

Potrivit agenţiei ruse de ştiri Interfax, rămăşiţele celor trei bărbaţi au sosit pe aeroportul Moscova-Şeremetievo, pe 5 august, dimineaţa, cu un zbor Air France.

Reporterul de război Orhan Djemal, documentaristul Aleksandr Rostorguiev şi cameramanul Kiril Radcenko au fost ucişi în Republica Centrafricană în timp ce efectuau o anchetă cu privire la grupul Wagner, specializat în trimiterea în străinătate a unor mercenari, în contul Centrului de gestionare a investigaţiilor, un proiect lansat de opozantul rus Mihail Hodokovski, aflat în exil în Regatul Unit.

Cei trei jurnalişti, nişte profesionişti experimentaţi, „au fost atacaţi de persoane neidentificate care au avut ca scop să-i fure şi au fost ucişi în timp ce încercau să opună rezistenţă”, a declarat vineri Ministerul rus de Externe.

În martie, Moscova a anunţat că a trimis în Republica Centrafricană cinci ofiţeri şi 170 de instructori civili care, porivit unor experţi, ar putea să facă parte din Wagner.

Moscova nu a recunoscut niciodată în mod oficial rolul grupului Wagner în conflicte şi nici pierderi suferite de către aceşti combatanţi.

De la începutul lui 2018, Rusia a desfăşurat instructori militari în Republica Centrafricană, a livrat armament armatei naţionale şi asigură securitatea preşedintelui Faustin-Archange Touadéra, al cărui consilier pe probleme de securitate este un rus.

Sursa Foto: Twitter