Eşti aici

Celula de criză a jurnaliștilor cere în continuare Ministerului Sănătății să organizeze conferințe online cu întrebări live

27 Aprilie 2020
1136 de afişări
Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent pentru a cere autorităților transparență și acces la informație în perioada stării de urgență, solicită Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) să-și respecte angajamentul pe care și l-a asumat în raport cu mass-media.

Amintim că, la 18 aprilie 2020, Serviciul de informare și comunicare mass-media al MSMPS a anunțat că instituția va da curs solicitării comune a 25 de organizații și instituții media în care jurnaliștii cereau organizarea conferințelor de presă online cu posibilitatea de a adresa întrebări live autorităților.

Urmare a acelei solicitării, Ministerul s-a angajat să organizeze conferințe în format extins o dată pe săptămână, pe lângă briefingurile zilnice în cadrul cărora sunt anunțate datele statistice actualizate despre pandemia de Covid-19, dar la care reprezentanții presei nu au acces. Totuși, până în prezent nu a fost organizată nicio conferință de presă, reprezentanții ministerului invocând varii motive. 

Reiterăm în context necesitatea presei de a informa cetățenii corect, echidistant și din diverse perspective pe subiecte ce vizează situația de criză. Credem în continuare că prin aceste conferințe vom susține Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în eforturile sale de a acționa de o manieră transparentă, dar și de a respecta dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a fi informați.

Solicităm MSMPS să anunțe cât de curând ziua și ora la care jurnaliștii vor putea participa la conferința online, cu posibilitatea de a adresa întrebări live.

Totodată, cerem Comisiei pentru Situații Excepționale să asigure organizarea acestor conferințe de presă în regim online.

Semnatari
Centrul pentru Jurnalism Independent
Acces INFO
AGORA
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova
Asociația Presei Independente
Asociația Promo-LEX
Centrul de Investigații Jurnalistice
CU SENS
Gazeta de Sud
Grupul de presă „Realitatea” (Realitatea.md, Rlive.md, Bani.md)
Impuls TV
IPN Neo
Jurnal TV
Maria Levcenco
Moldova Curată
Moldova.org
NewsMaker
Platforma E-Sănătate.MD
Pro TV
Radio Orhei
RISE Moldova
SP Bălți
TV8
Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle
Ziarul de Gardă