Eşti aici

Cât de obiectiv te informează sursele media preferate? Elevii din Ștefan Vodă știu răspunsul la această întrebare

05 Aprilie 2016
1164 de afişări
Întâlnirile cu elevii, în cadrul proiectului de educație mediatică, au continuat și săptămâna curentă, cu o nouă lecție la Ștefan Vodă, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și moderată de jurnalista Liliana Barbăroșie.
Activitatea a început cu vizionarea spotului produs de CJI ”Știi de media consumi?”, un mod de a-i familiariza pe tineri cu situația presei din Moldova la momentul actual. A urmat un exercițiu practic - elevii și-au expus părerile despre  sursele media din care se informează, și-au argumentat opțiunile, apoi au răspuns la câteva întrebări ale moderatoarei, despre cum pot să își dea seama cât de echidistant și obiectiv informează sursele lor preferate.
O atenție aparte a fost acordată știrilor. Jurnalista le-a explicat ce este o știre și ce structură are; cum urmărim știrile și cum le analizăm pentru a nu ne lăsa manipulați. Elevilor li s-au oferit trei repere de bază cu ajutorul cărora pot identifica o știre bună: 1) fapte, nu opinii; 2) citarea surselor și 3) echilibrul surselor. Pentru a înțelege mai bine ce presupune fiecare din aceste repere, ei au avut de analizat câte o mostră de știre, în care au identificat prezența celor trei elemente și au propus îmbunătățiri, în cazul în care știrea nu era convingătoare.
Pentru a recapitula elementele unei știri de calitate, elevii au vizionat un alt spot - ”Știrea profesionistă”, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri. 
În concluzie, participanții la activitate au menționat faptul că astfel de lecții sporesc bagajul lor de cunoștințe despre situația mass-media din Moldova. Ca cetățeni și ca viitori alegători, au spus ei, este deosebit de important să știe să se informeze corect – inclusiv din sursele lor preferate.

Proiectul ”Promovarea educației mediatice și a standardelor profesioniste în presă pentru un public informat” este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI ) în perioada martie-septembrie 2016, cu  sprijinul financiar al organizației  Civil Rights Defenders( Suedia), partener al CJI.