Eşti aici

Agenda CJI pentru luna februarie

01 Februarie 2018
895 de afişări
În luna februarie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă șirul de analize, studii  de caz și materiale video, tutoriale care explică jurnaliștilor, dar în special consumatorilor de media, tehnicile de manipulare la care recurg redacțiile atunci când scriu știri sociopolitice.

Portalul Media-azi.md  va continua să vă prezinte știri despre evenimentele curente din mass-media autohtonă și din lume. În cadrul rubricii de Comentarii vom aborda subiecte ce țin de deontologia profesională a jurnaliștilor, modul în care se conformează radiodifuzorii din Republica Moldova la noile prevederi legale privind volumul obligator de content autohton sau la cerințele legii anti-propagandă. La rubrica de interviuri vom invita persoane responsabile din domeniu pentru a se expune pe marginea problemelor existente. In februarie, vom veni cu noi analize și studii de caz, semnate de experți și cercetători media.

Și portalul Mediacritica.md va lansa tutoriale video despre cum să evităm capcana imaginilor trucate, despre parolele care îți securizează profilul social online. De asemenea, cititorii Mediacritica.md vor putea urmări ABC-uri video care le vor explica mai multe despre fake news, MoJo și ce înseamnă să fii corespondent. Mediacritica.md va continua să monitorizeze presa la capitolul manipulare și propagandă, iar rezultatele se vor regăsi în studiile de caz publicate pe site.

În cadrul  proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia” este planificată ultima activitate din seria European café, care va avea loc la Bălți. De asemenea, va fi lansat un nou pachet multimedia Moldova Plus, la tema Educație și toleranță.  

Totodată continuă campania ”Presa echilibrează genul!”. Începând cu 2 februarie, emisiunile ”Împărțit la doi!” vor fi difuzate de postul public Moldova 1, în fiecare zi de vineri, la ora 21.40. În a doua parte a lunii februarie va fi lansat un raport de monitorizare a presei prin prisma respectării echilibrului de gen, cu identificarea lacunelor existente la acest capitol.

Departamentul Politici și Legislație Media va publica Indicele Situației Mass-Media în Republica Moldova pentru anul 2017, va urmări situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultație juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media.

În primele zile ale lunii februarie studenții ȘSAJ se vor focusa, mai mult, pe idei de afaceri și vor participa la cursul Managementul Mass-Media. Tinerii se vor întâlni cu manageri de presă cu care vor discuta despre cum se conduce o afacere în domeniul mass-media. Împreună cu studenții vor lucra: Lucia Bacalu-Jardan, directoarea ziarului regional „Expresul” din Ungheni; Adrian Petcu, șeful Redacției Actualități a Radio Moldova și Dorin Scobioală, director al Casei de producție „Cat Studio”, corespondent în Moldova pentru Reuters TV și Antena 3. Ultimul modul din acest curs va fi „Elaborarea proiectelor media”. Ghidați de instructoarea Ina Grejdeanu, ofițer pentru Dezvoltare Strategică la Centrul pentru Jurnalism Independent, studenții vor învăța să gestioneze un proiect media: de la idee până la planificare, monitorizare și evaluare.

În a doua parte a lunii, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism vor începe cursurile de specialitate. Primul înscris în orar este cursul Jurnalism economic. Acesta va fi împărțit în trei module. În cadrul modulului teoretic, studenții  ȘSAJ vor învăța terminologia economică, despre care le va vorbi instructorul Vlad Bolea, antreprenor şi expert în economie şi drept. În cel de-al doilea modul, ei vor aplica în practică cunoștințele teoretice și vor realiza câteva materiale jurnalistice cu tematică economică. Cel care îi va ajuta pe discipoli să „umanizeze” cifrele va fi jurnalistul Ion Chișlea. Cel de-al treilea modul va fi axat pe antreprenoriat și diferența dintre acesta și business. Împreună cu Olesea Solpan-Fortuna, președinta Global Entrepreneurship Network Moldova, studenții vor pregăti exerciții practice și vor afla cum o idee poate deveni afacere și, ulterior, o istorie de succes.

În ultimele zile ale lunii, la ȘSAJ va începe cursul Jurnalism politic. Primul modul, „Introducere în jurnalismul politic”, va fi ținut de către jurnalistul Anatolie Golea. Studenții vor discuta și despre deontologia jurnalistică, dar şi despre modul de abordare a unor subiecte pe teme politice.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați pagina www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiși și pe Facebook – Centrul pentru  Jurnalism  Independent.