Eşti aici

​Un grup de deputați din Adunarea Populară a autonomiei găgăuze vor să scoată GRT de sub influența politică

10 Octombrie 2017
116 afişări
Patru deputați din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia au elaborat un proiect de lege privind modul de activitate a Companiei Publice regionale pentru Radio și Televiziune (GRT). Autorii proiectului, deputații Ecaterina Jecova, Alexandr Tarnavski, Gheorghi Efteni și Nicolai Ormanji propun schimbarea modului de finanțare a GRT, astfel încât bugetul companiei să constituie 2,5% din veniturile proprii ale Găgăuziei. Alte prevederi se referă la managementul GRT. Experții media văd în acest proiect o încercare de a scoate de sub influența politică radiodifuzorul public regional.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul oficial al Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Autorii proiectului au organizat la Comrat și consultări publice, la sfârșitul lunii septembrie, la care au participat deputații locali, experți media și reprezentanți ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului. La consultările publice au lipsit însă reprezentanții GRT și membrii Consiliului de Observatori (CO) al companiei.
 
Documentul prevede modificări la capitolul finanțării companiei. Potrivit acestuia, bugetul companiei va constitui cel puțin 2,5% din suma totală a veniturilor proprii ale Găgăuziei. Unul dintre autorii proiectului, deputata în Parlamentul local și ex-președinta GRT, Ecaterina Jecova a explicat pentru Media Azi că anul curent, de exemplu, această sumă ar fi constituit circa 3,5 milioane de lei, cu 400 de mii de lei mai mult față de bugetul actual al companiei. 

Jecova a mai spus că stabilirea exactă a procentului privind finanțarea companiei va asigura o anumită independență a acesteia față de puterea locală. „Știu foarte bine care sunt lacunele din legea actuală și de ce GRT nimerea sub influența unei sau altei puteri, legislativă sau executivă. Politicienii încercau să-și exercite influența asupra televiziunii  prin intermediul instrumentului financiar. În asemenea cazuri ei declarau că, ori nu vor mai finanța compania corespunzător, ori vor schimba conducătorul”, a adăugat Ecaterina Jecova.
 
La rândul său, expertul media Ion Bunduchi, președintele Asociației Presei Electronice, care a venit cu mai multe propuneri în cadrul acestui document, la fel consideră că stabilirea proporțiilor de alocare a finanțării pentru activitatea companiei ar putea crea o minimă independență financiară în raport cu puterea locală: „Nu-i o variantă ideală, dar este una bună în condițiile noastre. Cuantumul exact de finanțare poate tăia din pofta celor care împart banii publici în funcție de cât de „ascultătoare” este instituția”, a comentat Bunduchi pentru Media Azi.
 
Aceste schimbări vor permite managerilor companiei să majoreze salariile pentru angajați, susțin autorii proiectului. Deputații au propus și crearea unui departament de marketing al GRT. De asemenea, documentul prevede majorarea salariului secretarului Consiliului de Observatori al companiei publice regionale. Membrii CO vor primi, conform proiectului, 350 de lei per ședință (remunerarea va cuprinde cel mult trei ședințe pe lună).
 
În cazul în care documentul va fi adoptat, 20% din programele audiovizuale ale GRT vor reprezenta produse ale mass-mediei independente locale și naționale, ceea ce va asigura pluralismul de opinii. Volumul producției autohtone va constitui nu mai puțin de 8 ore pe zi. Totodată, 50% din volumul total al emisiei va fi în limba găgăuză, urmând ca, până în anul 2022, acesta să ajungă la cel puțin 70%.
 
Cu referire la componența CO, proiectul de lege prevede ca acesta să fie format din doi juriști, doi jurnaliști, un economist plus alte patru persoane care ar trebui să reprezinte domeniile culturii, sportului sau educației. De asemenea, autorii proiectului propun ca membrii CO să aleagă doar directorul general al companiei. În prezent, membrii CO îi numesc și pe redactorii TV și radio.
 
Pentru ca proiectul să fie adoptat sunt necesare cel puțin 18 voturi ale deputaților din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia.