Eşti aici

​ #Covid-19. SIS dispune blocarea a încă două site-uri care ar promova știri false

24 Martie 2020
758 de afişări
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a identificat alte două platforme online - covid19-md.tk și news-front.info - care ar promova știri false cu privire la pandemia de coronavirus. Astfel numărul site-urilor blocate la solicitarea SIS ar ajunge la 54. Decizia de astăzi vine în contextul Dispoziției nr. 3 a Comisiei pentru Situații Excepționale, în vigoare din 23 martie.
 
Ordinul de blocare a celor două platforme, semnat de Alexandru Saulenco, a fost transmis Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației pentru ca ultima să transmită solicitarea providerilor de Internet.  
 
Portalul news-front.info se identifică drept agenție de știri, scopul căreia este de a „relata obiectiv evenimentele din Rusia, Donbass, Ucraina, Balcani, în Siria, Kazahstan, Belarus, Moldova și în toată lumea”. 
 
Potrivit  Dispoziției nr. 3, din 23 martie, a Comisiei pentru Situații Excepționale, SIS  a obținut dreptul să întrerupă imediat transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținuturilor false cu privire la evoluția Covid-19, prin eliminarea acestora la sursă. 
 
Anterior, Serviciul a dispus sistarea accesului utilizatorilor către 52 de site-uri anonime care ar fi distribuit știri false despre pandemie. Decizia cu privire la blocarea primului grup de site-uri a fost luată în contextul declarării de către Parlament a stării de urgență, iar majoritatea platformelor vizate se regăsesc și în lista site-urilor de știri false completată și actualizată de către portalul Stopfals.md
 
În context, organizațiile neguvernamentale de media au lansat un apel prin care au cerut autorităților să nu admită abuzuri împotriva libertății de exprimare și aplicarea unor restricții disproporționate, motivate de condițiile speciale ale stării de urgență.