You are here

Agenda CJI pentru luna septembrie

03 September 2018
770 reads
Se termină vacanțele și toată lumea revine în forță la treburile ei firești. Începutul lunii septembrie găsește echipa Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în plină activitate și cu emoții pentru noul an academic. Iată principalele evenimente pe care vă invităm să le urmăriți.
 
  • Mai mulți elevi ai claselor primare și gimnaziale vor studia în acest an școlar disciplina opțională de Educație pentru media. Dar nu ne oprim aici. CJI îi invită pe învățătorii claselor primare care predau în limba rusă la un program de instruire în domeniul educației media, în urma căruia vor putea preda acest curs opțional elevilor din clasele a III-a și a IV-a. Instruirea va avea loc în perioada 21-23 septembrie 2018 și învățătorii se pot înregistra până pe data de 16 septembrie. 
  • Invităm jurnaliștii la o întâlnire cu Ilya Krasilshchik, fondatorul platformei Meduza.io, care va vorbi despre monetizarea eficientă a portalurilor de știri, prin prisma propriei experiențe. Pentru mai multe detalii, urmăriți site-ul Media-azi.md. 
  • Portalul Media-azi.md va relansa rubricile sale tradiționale, de Comentarii și Interviuri. În comentariile de miercuri ne vom referi la subiecte ce țin de deontologia jurnalistică într-un an electoral și de angajamentele asumate de Republica Moldova în Concepția națională de dezvoltare a mass-media. În cadrul interviurilor vom aborda subiecte ce țin de măiestria profesională, managementul mass-media, probleme ale presei regionale. Ca si până acum, la compartimentele de știri „În Moldova” și „În Lume” vă vom oferi știri și alte materiale despre evenimentele media din țară și de peste hotare. 
  • În această lună, portalul Mediacritica.md va publica studii de caz în care vor fi explicate cazurile de manipulare și propagandă depistate la 12 instituții media monitorizate de experții CJI. De asemenea, veți putea citi știri și analize în care sunt explicate derapajele etice comise de unii jurnaliști, un video cu vloggerul Andrei Bolocan și un tutorial digital despre aplicațiile mobile care le vor fi de folos elevilor la școală. 
  • Departamentul Politici și Legislație Media va publica în luna septembrie buletinul legislativ nr. 91, pentru lunile iulie-august 2018, va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultație juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media. „Juristul Presei” va continua să ofere răspunsuri la întrebările de ordin juridic ale jurnaliștilor. 
  • Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism îşi începe activitatea pe data de 10 septembrie. Timp de zece luni, cincisprezece tineri şi tinere vor căpăta deprinderi practice de lucru în regim de redacţie. Primul curs al acestora este „Introducere în jurnalism” unde, împreună cu Sorina Ştefârţă, vor discuta despre criteriile de selecţie a unui subiect, vor afla care este rolul observaţiei proprii, a documentării şi a tehnicilor de colectare a informaţiei şi, nu în ultimul rând, vor aborda subiecte precum obiectivitatea, imparţialitatea şi credibilitatea mass-media. Vor urma cursurile: Ştirea, Interviul şi Foto jurnalismul. 
  • Tot în luna septembrie ŞSAJ în parteneriat cu Deutsche Gesellschaft e.V. din Berlin va lansa, în premieră, un proiect comun ce are drept scop crearea unei reţele moldo-germane de jurnalişti. Tineri jurnalişti germani şi moldoveni interesați de subiecte europene vor merge în vizite de studiu în Chișinău (16-23 septembrie) și Berlin (4-11 noiembrie). Data-limită pentru a vă înscrie este 10 septembrie. 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi, și Mediacritica, Twitter și Instagram.
 
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Agenția Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internațională prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău, Deutsche Welle Akademie/Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, organizația National Endowment for Democracy, USAID și Internews.